Pierogi ze świeżej kapusty z serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nadzienie:
80 dag kapusty
20 dag sera (twarogu)
1 cebula
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo sól
około 1/8 l wody
4 dag masła do polania
2 dag tartej bułki

Przygotowanie: 

Obraną z zewnętrznych liści kapustę opłukać, pokroić na części, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Przepuścić przez maszynkę razem z serem, dodać obraną, posiekaną, usmażoną na złoty kolor cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta uformować wałeczek, odcinać równe kawałki, z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek nałożyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.
Podawać z tartą bułką zrumienioną na maśle.

pysznie.pl