Placuszki gryczane
01/01/1970 - 01:00
kuchnia żydowska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka gryczana - 2 szklanki
drożdże – 1,5 dag
cukier - 1 łyżka
ciepła woda - 1/4 szklanki
mleko – 2,5 szklanki
jajka – 4 szt.
sól - 1 łyżeczka
masło - 3 łyżki
tłuszcz lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na kilka minut.
Rozczyn (drożdże z wodą) wymieszać ze szklanką ciepłego mleka i szklanką mąki gryczanej, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swą objętość.
Jajka utrzeć z solą, dokładnie wymieszać ze stopionym masłem, pozostałym mlekiem, mąką i ciastem drożdżowym.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, kłaść ciasto łyżką, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz