Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami p
ziemniaki - 1 kg
jajka - 2 szt.
mąka - 3 łyżki
natka pietruszki - 1/2 pęczka
koperek - 1/2 pęczka
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz