Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami p

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
jajka - 2 szt.
mąka - 3 łyżki
natka pietruszki - 1/2 pęczka
koperek - 1/2 pęczka
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
sól, pieprz -  do smaku
olej -  do smażenia

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego! 

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera