Łosoś marynowany
01/01/1970 - 01:00
kuchnia żydowska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
filet z łososia – 2 szt.
cebula – 3 szt.
woda - 3 szklanki
sól - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1/2 szklanki
ocet (6%) - 1/2 szklanki
nasiona gorczycy - 1/2 łyżeczki
nasiona kolendry - 1/2 łyżeczki
ziarenka pieprzu - 1/4 łyżeczki
listek laurowy – 1 szt.
goździk – 1 szt.
Przygotowanie:
Filety wypłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Rybę i cebulę włożyć do płaskiego, szerokiego garnka, posypać solą, zalać wodą, zagotować, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 25 minut. Łososia ostrożnie przełożyć do salaterki. Sok z cytryny, ocet, gorczycę, nasiona kolendry, liść laurowy, goździk i pieprz wymieszać z wywarem z ryby, gotować 3 minuty. Polać łososia. Poczekać, aż wystygnie i wstawić do lodówki na 24 godz.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz