Jajka nadziewane śledziem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jajka - 4 szt.
lekko solone filety śledziowe (matjasów) - 15 dag
pieprz
majonez - 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Filety moczyć w wodzie lub mleku ok. 1 godziny. Jajka umyć, ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Filety ze śledzi wypłukać i zemleć razem z żółtkami. Do masy dodać 1—2 łyżki majonezu, pieprz do smaku i staranie wymieszać. Masę nakładać do połówek białek i formować drugą połówkę jajka (tak, aby miały kształt całego jajka). Jajka układać na półmisku, polać majonezem, udekorować.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz