Kiszka ziemniaczana
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ziemniaki – 2 kg
cebula - 2-3 szt.
ziemniaki ugotowane puree – 60 dag
jajka – 4 szt.
podgardle wieprzowe – 30 dag
kasza manna – niepełna szklanka
olej słonecznikowy – 100 ml
sól, pieprz
jelita
Przygotowanie:
Podgardle pokroić w kosteczkę i usmażyć. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć, razem z cebulą. Do masy dodać odrobinę oleju, jajka, kaszę manną, ugotowane ziemniaki puree, usmażone skwarki z tłuszczem, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę włożyć do jelita dosyć luźno. Kiszkę ułożyć w blaszce. Ponakłówać widelcem. Piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzinę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz