Siekane śledzie

kuchnia żydowska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

solone filety ze śledzia - 3 duże
cebula - 1 szt.
jabłko - 1 szt.
jajko - 1 szt.
ocet (6%) - 1-2 łyżki
pszenna bułka bez skórki - 2 kromki
cukier - 1/2 łyżeczki
olej - 1/2 łyżeczki

mleko do moczenia śledzi

Przygotowanie: 

Filety moczyć w mleku przez ok. 1 godzinę.
Ugotować jajko na twardo, wystudzić. Śledzie, cebulę, jabłko i jajko drobno posiekać. Kromki bułki polać octem, dodać do śledzia, wlać olej, wsypać cukier, siekać do powstania jednolitej masy, przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Siekane śledzie podawać ze świeżym żytnim pieczywem.

pysznie.pl