Siekane śledzie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia żydowska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
solone filety ze śledzia - 3 duże
cebula - 1 szt.
jabłko - 1 szt.
jajko - 1 szt.
ocet (6%) - 1-2 łyżki
pszenna bułka bez skórki - 2 kromki
cukier - 1/2 łyżeczki
olej - 1/2 łyżeczki
mleko do moczenia śledzi
Przygotowanie:
Filety moczyć w mleku przez ok. 1 godzinę.
Ugotować jajko na twardo, wystudzić. Śledzie, cebulę, jabłko i jajko drobno posiekać. Kromki bułki polać octem, dodać do śledzia, wlać olej, wsypać cukier, siekać do powstania jednolitej masy, przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Siekane śledzie podawać ze świeżym żytnim pieczywem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz