Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
  • 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka

 
Sos koperkowy:

  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 40 ml mleka
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka mąki pszennej
Przygotowanie: 

1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw),
a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości – około 10 minut).
4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).
 
5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.

flypr