Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną
- 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
- 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 brokuł
- 1 marchewka
Sos koperkowy:
- 3 łyżki świeżego koperku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 40 ml mleka
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- łyżka mąki pszennej
1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw),
a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości – około 10 minut).
4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).
5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz