Dorsz z wody z masłem i jajami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

dorsz - 80 dag
masło - 4 dag
jajka ugotowane na twardo - 2-3 szt.
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
wywar
włoszczyzna bez kapusty - 20 dag
cebula – 1 szt.
listki laurowe - 1-2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziarenek
sól

Przygotowanie: 

Ugotować wywar z włoszczyzny, przypraw i wody, posolić. Dorsza oczyścić, usunąć wnętrzności, wypłukać, posolić (można skropić cytryną lub octem), włożyć do gorącego wywaru (wywar powinien przykrywać rybę). Gotować na bardzo słabym ogniu około 25 minut. Jaja umyć, ugotować, schłodzić w zimnej wodzie, posiekać, masło stopić. Gdy ryba jest miękka ostrożnie ją wyjąć na półmisek. Posypać jajem, zieloną, siekaną pietruszką, skropić masłem.
Można podawać z ziemniakami z wody i sosami: korniszonowym, chrzanowym, pomidorowym, grzybowym.

pysznie.pl