Karp po żydowsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
karp - 1 kg (filety)
rodzynki - 4-5 dag
jasne piwo - 1/2 szklanki
cebula – 2 szt.
masło - 4 dag
goździki - 4-5 szt.
skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki (starta)
ocet (6%) - 2 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karpia pokroić w dzwonka szerokości 2—3 cm, posolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około 30 minut. Gdy ryba jest miękka — wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową. Rybę polać sosem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz