Śledziowa sałatka kaszubska
03/09/2010 - 09:59
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
filety śledziowe matjas SEKO S.A. - 250 gugotowane ziemniaki - 5 sztukcebula - 1 sztukakiszone ogórki - 2 sztukirodzynki - 100 gkoperek - 1 pęczekkwaśna śmietana - 250 mlsól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
Czas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
10- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz