Świąteczna sałatka śledziowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

solone płaty śledziowe - 6 szt.ziemniaki - 10 szt.buraczki - 5 sztjajka - 6  szt.majonezcebula duża - 1 szt.sok z cytrynycukier

Przygotowanie: 

Śledzie i cebulkę pokroić w kostkę posypać dwiema łyżeczkami cukru, skropić sokiem z cutryny i wymięszać, odstawić na 3-4 godziny.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, buraki i jajka wystudzić i obrać.

Ziemniaki pokroić w kostkę i ułożyć na półmisku, posypać lekko Vegetą i posmarować cieńko majonezem, na to położyć odciśnięte z soku śledzie z cebulką i znów lekko posmarować majonezem, następnie pokroić w kostkę jajka (lub zetrzeć na tarce ) i znów lekko posmarować majonezem, na wierzch zetrzeć buraki (na dużych oczkach) i znów lekko posmarować majonezem.

sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej by aromaty wymięszały się

Gwarantuję sukces i pochwały pod adresem gospodyni. Moja rodzina z utęsknieniem czeka na wigilię i sałatkę z buraczkami. Smacznego 

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
dużo
jana37