Sałatka włoska z ziemniaków
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ziemniaki - 1 kg
seler naciowy - 1 łodyga
pomidory - 25 dag
czarne oliwki bez pestek - 8 dag
owczy ser - 15 dag
tymianek - 1/2 pęczka
oliwa - 4 łyżki
mleko - 1/2 szklanki
śmietana - 1/2 szklanki
jogurt naturalny - 1/2 szklanki
parmezan - 5 łyżek
ocet winny - 4 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki bardzo staranie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać, wystudzić.
Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Owczy serek pokroić w kostkę. Ziemniaki i umytego selera pokroić w plasterki. Tymianek, posiekać.
Przygotować sos: oliwę, mleko, jogurt, śmietanę i ocet wymieszać z tymiankiem i parmezanem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz