Sałatka z kapusty czerwonej
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
1 duże kwaśne jabłko
1 cebula
1 kiszony ogórek
5 łyżek oleju
3 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, umyć, usunąć głąb, poszatkować. Zagotować 1 l wody, posolić. Kapustę włożyć do wrzątku, obgotować przez 8 min, osaczyć na sitku.
Jabłko i ogórek obrać, pokroić, wymieszać z kapustą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Olej połączyć z octem, sokiem z cytryny, cukrem i cebulą, polać sałatkę. Przykryć i odstawić na 20 min w chłodne miejsce.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz