Sos cebulowy rumiany
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cebula – 4-5 szt.
rosół – 1,5 szklanki
tłuszcz - 4 dag
mąka – 2-3 łyżki
liść laurowy - 1 szt.
masło - 2 dag
ziele angielskie - kilka ziaren
sól, cukier
sok z cytryny
lub kwasek cytrynowy
(ewent. ocet)
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na złoty kolor, wymieszać z mąką. Następnie zagotować z zimnym rosołem i zmiksować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem lub kwaskiem cytrynowym, dodać masło. Zabarwić karmelem (łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, zagotować z 2—3 łyżkami wody).
Podawać do sztuki mięsa, kotletów mielonych z mięsa, kotletów ziemniaczanych
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz