Sos pieczarkowy
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pieczarki - 25-20 dag
cebula - 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
cytryna – 1 szt.
mąka - 3 dag
sól, pieprz
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów. Zalać szklanką wody, udusić pod przykryciem, gdy będą miękkie, dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem i cytryną, zagotować. Wymieszać ze śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła, 1 łyżkę posiekanego koperku i zielonej pietruszki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz