Sos pieczarkowy z winem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pieczarki - 15 dag
białe wino - 1 kieliszek
śmietanka - 1/2 szklanki
cebul - 3 dag
masło – 1 łyżka
mąka - 3 dag
rosół - 1 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
sól, pieprz, ocet
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, stare kapelusze obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać, włożyć do pieczarek, dodać masła, wszystko dusić. Gdy pieczarki będą już miękkie, dodać mąkę, zasmażyć. Wymieszać z rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem. Połączyć ze śmietanką i żółtkiem. Zamiast białego wina może być wino czerwone.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz