Sos pieczarkowy z winem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pieczarki - 15 dag
białe wino - 1 kieliszek
śmietanka - 1/2 szklanki
cebul - 3 dag
masło – 1 łyżka
mąka - 3 dag
rosół - 1 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
sól, pieprz, ocet

Przygotowanie: 

Pieczarki umyć, stare kapelusze obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać, włożyć do pieczarek, dodać masła, wszystko dusić. Gdy pieczarki będą już miękkie, dodać mąkę, zasmażyć. Wymieszać z rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem. Połączyć ze śmietanką i żółtkiem. Zamiast białego wina może być wino czerwone.

pysznie.pl