Sos truskawkowy
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
truskawki - 10-15 dag
mleko lub śmietanka - 1 szklanka
żółtka - 2 surowe
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cukier - 5-6 dag
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, obrać z szypułek, przetrzeć przez gęste sito. Połowę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z resztą gorącego mleka, mieszając zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mleko, ciągle ucierać, na końcu zmieszać z przetartymi poziomkami. Naczynie z sosem włożyć do zimnej wody. W czasie studzenia sos mieszać. Można dodać 3—4 łyżki śmietanki lub gęstej śmietany.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz