Fasolka po bretońsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
biała fasolka – 40 dag
kiełbasa – 30 dag
boczek – 10 dag
cebula – 2 szt.
koncentrat pomidorowy – 14 dag (2 puszki)
majeranek – ok. 2 łyżki
sól, pieprz
cukier
Przygotowanie:
Fasolkę wypłukać, namoczyć na 8-12 godzin (wody trzy razy tyle co fasolki). Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, pod koniec gotowania posolić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć następnie dodać posiekaną cebulę i razem usmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na patelni. Do ugotowanej fasolki włożyć boczek z cebulą, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, majeranek (najlepiej roztarty) oraz do smaku sól, pieprz i ewentualnie odrobinę cukru. Wszystko razem podgotować mieszając.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz