Rosół z ryby

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryba - 1/2 kg
włoszczyzna – 1 pęczek
cebula - 1 szt.
woda - 2 l
ewent. białe wino - 1/2 szklanki
liść laurowy
sól, biały i czarny pieprz
gałka muszkatołową

Przygotowanie: 

Rybę sprawić, ogłowić, odciąć ogon i płetwy, odfiletować. Z głowy, kręgosłupa i jadalnych odpadków ryby oraz warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw (ewentualnie wina) ugotować esencjonalny wywar. Włożyć rybę do gorącego, posolonego wywaru, ugotować. Rybę wyjąć.
Wywar przecedzić przez gęste sitko. Rosół z ryby przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać z pasztecikami, pulpetami z ryby, łazankami lub kruchymi paluszkami. Pozostałe mięso ryby zużyć do sałatki.

pysznie.pl