Rosół z ryby
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ryba - 1/2 kg
włoszczyzna – 1 pęczek
cebula - 1 szt.
woda - 2 l
ewent. białe wino - 1/2 szklanki
liść laurowy
sól, biały i czarny pieprz
gałka muszkatołową
Przygotowanie:
Rybę sprawić, ogłowić, odciąć ogon i płetwy, odfiletować. Z głowy, kręgosłupa i jadalnych odpadków ryby oraz warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw (ewentualnie wina) ugotować esencjonalny wywar. Włożyć rybę do gorącego, posolonego wywaru, ugotować. Rybę wyjąć.
Wywar przecedzić przez gęste sitko. Rosół z ryby przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać z pasztecikami, pulpetami z ryby, łazankami lub kruchymi paluszkami. Pozostałe mięso ryby zużyć do sałatki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz