Zupa kalafiorowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
rosół – 6 szklanek
kalafior - 1 szt. (ok. 35 dag)
ewent. ziemniaki - 2 szt.
mleko - 1 szklanka
lub śmietana - 1/2 szklanki
masło - 1 łyżeczka
sól i biały pieprz
żółtka (surowe) - 1-2 szt.
gałka muszkatołowa - szczypta
posiekany koperek - 1 łyżka
Przygotowanie:
Kalafiora umyć, obrać i podzielić na małe różyczki. Ugotować w rosole do miękkości (nie przykrywać). Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zamiast mąką z mlekiem, można zaprawiać zasmażką lub śmietaną.
Uwaga: Do zupy można włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować razem z kalafiorem
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz