Zupa rybna - prowansalska
11/02/2008 - 12:48
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
świeże ryby morskie – ok. 80 dagpomidory – 3 szt.koncentrat pomidorowy – 2 łyżkicebula – 1-2 szt.czosnek – 3 ząbkioliwa – 4 łyżkiliść laurowy – 1 szt.goździki – 2 szt.szafran - szczyptarozmaryn sól, pieprzewentualnie parmezan
Przygotowanie:
Sprawione ryby pokroić na kawałki, cebulę i czosnek posiekać, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, wyjąć gniazda nasienne, pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pomidory liść laurowy, czosnek i ryby, dusi na małym ogniu przez kilka minut. Przełożyć do garnka i zalać wodą (6-7 szklanek), dodać pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Zupę przed podaniem można przetrzeć.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz