Zupa z marchwi
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
marchew - 30 dag
rosół – 6 szklanek
włoszczyzna - pęczek (bez marchwi)
mleko -1 szklanka
mąka - 1 łyżka
żółtka surowe - 1-2 szt.
sól i pieprz
natka pietruszki - 1 łyżka
zielony posiekany koperek - 1 łyżka
Przygotowanie:
Włoszczyznę i marchew umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Na rosole ugotować rozdrobnione warzywa. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem (1/2 szklanki), zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami oraz z 1/2 szklanki gorącej zupy, połączyć z całością, posolić, dodać koperek i posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać z grzankami. Zupę z marchwi można zaprawiać śmietaną lub masłem roztartym z żółtkami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz