Owoce w cieście
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jabłka – 1 szt.
gruszki –1 szt.
brzoskwinia – 1 szt.
mandarynki – 2 mandarynki
ananas z zalewy – 3 krążki
ciasto
mąka – 10 dag
mleko – 300 ml
woda mineralna
jajka – 1 szt.
cukier waniliowy – 1 łyżeczka
sól – szczypta
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Do przesianej mąki dodać jajko, mleko, cukier waniliowy, sól i tyle wody, aby ciasto było rzadsze niż na naleśniki. Do ciasta włożyć owoce. Rozgrzać mocno olej, łyżką nabierać owoce z ciastem i kłaść ostrożnie na rozgrzany tłuszcz. Smażyć ok. 1 minuty z każdej strony. Wyjąć na bibułkę, po chwili przełożyć na talerz. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz