Sałatka śledziowo fasolowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
filety śledzia – 40 dag (matiasy)
biała fasola (z puszki) – 5 łyżek
kiszone ogórki – 2-3 szt.
buraki – 2 szt.
rodzynki - 3 łyżki
sól, pieprz
oliwa lub olej – 3 łyżki
lub majonez
Przygotowanie:
Filety śledzia wypłukać (jeśli są bardzo słone namoczyć w wodzie), osączyć, pokroić. Rodzynki wymoczyć w ciepłej wodzie. Ugotowane w skórce buraki obrać i pokroić w kosteczkę, ogórki pokroić w plasterki. Fasolę osączyć, wymieszać ze śledziami, ogórkami, burakami i rodzynkami. Do smaku dodać sól i pieprz olejem lub majonezem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz