Temperatury pieczenia
08/12/2014 - 20:22
Temperatura piekarnika
W przepisach zdarza się czasem, niezbyt dokładnie podana temperatura piekarnika, w jakiej należy piec potrawę.
Bardzo gorący – powyżej 240°C (pizza)
Gorący, mocno nagrzany – 200°C – 240°C (wieprzowina, wołowina, spody z kruchego ciasta, zapiekanki)
Średnio nagrzany – 150°C – 200°C (ciasta drożdżowe i biszkoptowe, tarty, białe mięsa - drób, cielęcina)
Chłodny bądź lekko nagrzany – 100°C – 140°C (suszenie bezów, podtrzymanie temperatury potraw)
Temperatury pieczenia
Ciasto | Temteratura pieczenia |
Ciasto bezowe | 90-140°C |
Biszkopt | 170-190°C |
Ciasto ucierane | 180°C |
Piernik | 180-190°C |
Ciasto drożdżowe | 180-200°C |
Ciasto kruche | 200-220°C |
Ciasto parzone | 200-220°C |
Ciasto francuskie | 220-250°C |
Polecamy: refleksole Poznań
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz