Kluski śląskie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ziemniaki -  w zależności od potrzebyMąka ziemniaczana -  szczegóły w przepisiesól -  szczypta

Przygotowanie: 

Nie podałem dokładnych ilości składników w przepisie, ale spokojnie. Wszystko zostanie wyjaśnione poniżej.

 

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i dajemy np do miski. Teraz, żeby dodać odpowiednią ilość mąki jest jeden prosty sposób, który zawsze sie sprawdza. Ziemniaki w misce uklepujemy i wybieramy z miski 1/4. W jej miejsce wsypujemy mąke ziemniaczaną(tak, by była równo z pozostałymi ziemniakami), dodajemy szczyptę soli i ziemniaki, które przed chwilą wyciągneliśmy. Ciasto intensywnie ugniatamy aż otrzymamy jednolitą masę. Robimy z niego kluski (należy pamiętać o dziurce w środku! :D), które później wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy jakieś 5 min od wypłynięcia (sprawdzamy czy są mięciutkie). 

 

Najczęściej podaje się je z roladą i kapustą czerwoną.

 

Smacznego!

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
Kasia i Tomek