Stefanka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

CIASTO:sztuczny miód - 15 dag (3 łyżki)cukier - 1/2 szklankijajka - 2 sztukimargaryna - 1/2 kostkimąka - 1/2 kgsoda oczyszona - 2 łyżeczkiMASA:masło - 1 kostkamleko - 1/2 litrakasza manna - 4,5 łyżkicukier - 1/2 szklankiPOLEWA:masło lub margaryna - 1/4 kostkiwoda - 1 łyżkacukier puder - 4 łyżkikakao - 4 łyżkiPONADTO:powidła

Przygotowanie: 

CIASTO:

Ubić cukier z jajkami.

Zagnieść wszystkie składniki.

Podzielić na trzy części.

Rozwałkować placki.

Piec oddzielnie, na pergaminie.

 

MASA:

Ugotować kaszę manną z cukrem i mlekiem.

Utrzeć/zmiksować z masłem.

 

POLEWA:

Wszystko razem lekko zagotować.

 

CAŁOŚĆ:

Na pierwszym placku ciasta rozsmarować masę.

Położyć drugi placek.

Rozsmarować powidła.

Trzeci placek.

Polać polewą.

 

przed podaniem ciasto powinno stać 2 dni

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo