Pikantny karczek z grilla
02/06/2009 - 16:04
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
shcab karkowy - 3/4 kgczosnek - 4 ząbkiolej - 10 łyżekchilli - 1 szczyptacytryna - 1 sztukabazylia - 1/2 łyżeczkimajeranek - 1/2 łyżeczkiketchup pikantny - 4 łyżkisól, pieprz - 1 szczypta
Przygotowanie:
Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kotlety o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem i oprószamy pieprzem i solą. W naczyniu mieszamy: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i zmiażdżony czosnek. Grubą warstwą marynaty smarujemy kotlety. Zawijamy w folię aluminiową (np. Paclan) i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Grillujemy po 20 minut z każdej strony.
Czas przygotowania:
1 godzinaLiczba porcji:
6- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz