Lody Earl Grey

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szklanki mleka - 2 
szklanki śmietany kremówki - 2 
szklanka cukru
saszetki herbaty Earl Grey POSTI - 8 
płaska łyżka mąki pszennej
żółtka - 8 
szczypta soli

Przygotowanie: 

Mleko zagotować w dużym garnku, a następnie parzyć w nim herbatę przez ok. 10 minut. Przed wyjęciem saszetki należy bardzo dokładnie wycisnąć. Całość odstawić do lekkiego ostygnięcia.Żółtka ubić z cukrem do białości, a następnie dodać mąkę oraz sól i zmiksować. Tak powstałą masę przełożyć do ostudzonego mleka, dolać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać do niej pozostałą szklankę śmietany, a następnie wymieszać.Masę chłodzić w lodówce przez co najmniej 5-6 godzin (najlepiej całą noc), po czym dokładnie rozmiksować, aż stanie się puszysta, a następnie umieścić w zamrażarce. Wyjąć po dwóch godzinach i dokładnie miksować przez około minutę, po czym wstawić z powrotem do zamrażarki. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie (zwykle 3-4 razy), aż masa lodowa stanie się gładka. Na koniec całość dobrze zamrozić.

Czas przygotowania: 
długi
Liczba porcji: 
6
Gastrosfera