Zimowa minestrone z makaronem
oliwa
kilka plasterków nietłustego wędzonego b
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w k
2 pokrojone w krążki marchewki
100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w
drobno posiekany ząbek czosnku
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 nieduży por
2 puszki pomidorów (całych lub krojonych
pół młodej cukinii
puszka fasolki czerwonej lub białej
niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makar
natka pietruszki
bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra pa
starty parmezan.
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz