Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
woda - 3 lliść laurowy - 3 sztziele ang. - 6 ziarenekmarchewka - 2 sztukipietruszka - 1 sztukaseler - 1/4 sztukiziemniaki - 4 sztuki- Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200 gBoczek z komina ZM Pekpol - 200 gcebula - 2 sztolej - 3 łyżkimąka - 1 łyżkaczosnek - 5 ząbkówmajeranek, pieprz czarny mielony - 1/2 g
1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz