Polędwiczki duszone w winie z sosem sero
22/05/2014 - 09:25
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
średniej wielkości polędwiczki wieprzowe - 2 sztukiolej - 1 łyżkawino białe wytrawne - 150 mlserek topiony kremowy Mońki - 200 gkapary z zalezwy - 2 łyżkisól - 1 szczyptapieprz - 1 szczypta
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką.
Smacznego!
Czas przygotowania:
30 minutLiczba porcji:
2- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz