Szarlotka sypana z bułką tartą
1 kg kwaśnych jabłek (najlepsza szara re - 1kg cukier - 1szkl mąka - 1szk bułka tarta - 1szk proszek do piecz - 1 łyż cynamon - 3 łyżeczki cukier waniliowy - 1 opak rodzynki - 100 dag masło - 200 dag
Cukier, mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia wymieszać widelcem. Połowę tej suchej masy wysypać na wysmarowaną masłem blaszkę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić ćwiartki w plasterki, układać warstwami na sypkiej masie. Każdą warstwę jabłek posypywać cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami, dobrze ugniatając. Po rozłożeniu wszystkich jabłek wsypać na wierzch drugą połowę suchej masy, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 50 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić, pokroić w blaszce na kawałki, delikatnie (!) przekładać na talerzyk, przy każdej porcji położyć gałki lodów (klasycznie powinny być to lody waniliowe). Oczywiście, można szarlotkę podawać również na zimno.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz