Chili con carne
17/11/2015 - 23:42
kuchnia meksykańska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe - 0,25 kg
- cebula - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- woda - 1 szklanka
- liść laurowy - 2 szt.
- pomidory pelati krojone - 1 puszka (400 ml)
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sos sojowy - 2 łyżki
- sos piri-piri Tarsmak - 2 łyżki
- papryka słodka czerwona w proszku - 1 łyżka
- fasola czerwona konserwowa - 1 puszka (400 ml)
- kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 ml)
- sól, oregano do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso, wodę i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek mięsa. Do tego wrzucamy pomidory pelati, liście laurowe i dusimy do miękkości ok. 45 minut. Po tym dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy, sos piri-piri oraz pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec wrzucamy odsączone z wody: fasolę i kukurydzę konserwową. Wszystko gotujemy. Zupę można podawać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany położonej na wierzchu oraz tartym serem żółtym. Smacznego! Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni w Dworze Korona Karkonoszy
Czas przygotowania:
1 godzinaLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz