Smalec wegański z fasoli marki Halina

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

•             1/2 opakowania Fasoli Piękny Jaś Karłowy marki Halina (250 g)
•             1 duża cebula
•             3 śliwki suszone
•             2 łyżki sosu sojowego ciemnego
•             1 łyżeczka majeranku suszonego
•             4 kulki ziela angielskiego
•             2 liście laurowe
•             4 goździki
•             olej rzepakowy
•             sól himalajska
•             świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 

1. Fasolę wypłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Odsącz, wystudź.
2. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju oraz przyprawy i smaż 2–3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną
w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Wyciągnij liście laurowe, goździki oraz ziele angielskie.
3. Śliwki drobno pokrój i dodaj na patelnię.
4. Fasolę zblenduj, dodawaj stopniowo olej, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Zmiksowaną fasolę przełóż na patelnię, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wymieszaj całość.
5. Przełóż smalczyk do słoiczka. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce. Podawaj z chlebem.

flypr