Zupa ogórkowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kiszone ogórki - 20 dag
rosół – 6 szklanek
ziemniaki – 30 dag
marchewka – 1 szt.
gęsta śmietana – 1/2 szklanki
masło – 1 łyżka
ewent. kwas ogórkowy – 1-2 szklanki
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę utrzeć na grubej tarce. Ziemniaki i marchewkę wrzucić do rosołu i ugotować do miękkości.
Ogórki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać do wywaru.
Odlać niewielką ilość zupy i dokładnie wymieszać ze śmietaną. Połączyć z resztą zupy i zagotować.
Doprawić do smaku solą i ewent. kwasem z ogórków.
Zupę podawać ze świeżym chlebem, pasztecikami lub grzankami
Czas przygotowania:
35 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz