Zupa cebulowa francuska
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cebula – 5-6 szt. (40 dag)
olej – 2 łyżki
mąka – 1/2 łyżki
esencjonalny rosół wołowy – 3 szklanki
białe wino – 1 szklanka
masło do smażenia
bułka – 4 kromki
starty ser (ementaler) – 2 łyżki
słodka papryka – szczypta
sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, podsmażyć. Posypać mąką, dokładnie wymieszać. Wlać rosół i wino. Gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka. Zmiksować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Bułkę obsmażyć na maśle z obydwu stron. Gorącą zupę rozlać do żaroodpornych filiżanek lub talerzy. Na wierzchu położyć po grzance. Całość posypać serem i zapiec w piekarniku.
Uwaga: Zupę można przygotować na wodzie. Cebulę można pokroić w kostkę, zrumienić i po prostu dodać do rosołu.
Czas przygotowania:
1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz