Zupa ogórkowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ogórki kiszone – 25-30 dag
kwas ogórkowy – 1/2-1 szklanki
włoszczyzna – pęczek
woda – 2 szklanki
mleko – 1 szklanka
mąka – 2 łyżki
masło – 1 łyżka
żółtko – 1 szt.
Przygotowanie:
Ugotować wywar z warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z 1/4 l mleka, zagotować. Żółtko utrzeć z masłem, wymieszać z 1/8 l gorącej zupy, wlać do zupy, dodać starte ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku. Podawać z grzankami, ziemniakami. Zupę ogórkową można przyrządzić na wywarze z kości.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz