Zupa krem ze szparagów
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wywar z mięsa lub warzyw - 6 szklanek
szparagi – 50 dag
śmietana lub śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
żółtka - 2 szt.
sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić z włókien, odciąć główki. Ugotować w wywarze. Główki szparagów wrzucić dopiero wtedy, gdy łodygi będą już prawie miękkie. Wyjąć główki szparagów, odłożyć. Resztę zupy zmiksować. Zupę szparagową przetrzeć przez sito. Doprawić kwaśną śmietaną lub słodką śmietanką zmieszaną z żółtkami (w tym ostatnim przypadku nie gotować). Do zupy szparagowej włożyć odłożone szparagowe główki.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub francuskimi pasztecikami.
Czas przygotowania:
50 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz