Łosoś z wody z masłem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

łosoś - 80 dag (filety)
cytryna - 1 szt.
masło - 4 dag
jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
wywar:
woda – 6 szklanek
włoszczyzna bez kapusty - 20 dag
cebula - 1 szt.
sól
listki laurowe - 1-2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
zielona posiekana pietruszki - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Ugotować wywar z oczyszczonej włoszczyzny i przypraw. Łososia podzielić na porcje. Włożyć do gorącego wywaru, gotować około 20 minut na bardzo słabym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć, zdjąć skórę, ułożyć na talerzu, skropić masłem, obok położyć posiekane jaja.
Łososia można, podać z ziemniakami z wody, przybrać zieleniną i talarkami cytryny. W sosjerce można podać sos holenderski, pieczarkowy, węgierski.

pysznie.pl