Bigos z dorsza
- dorsz - 60 dag
- kapusta cukrowa - 60 dag
- cebula - 2 szt.
- słonina - 3 dag
- tłuszcz - 5 dag
- mąka - 3 dag
- grzyby świeże - 10 dag
- lub suszone - 1 dag
- jabłka - 10 dag
- koncentrat pomidorowy - 3 dag
- sól
- cukier, pieprz,
- sok z cytryny
Dorsza oczyścić z łusek, sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, obrać z ości. Filety pokroić na porcje szerokości 1,5 cm. Z kręgosłupa i ości ugotować 1/2 l wywaru. Grzyby suszone opłukać, ugotować, pokroić w cienkie paseczki. Kapustę obrać ze zwiędłych liści, opłukać, cienko poszatkować, zalać 1/4 l wywaru z ryby, dodać grzyby z wywarem, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, ugotować. Rybę posolić, oprószyć pieprzem, mąką. Obsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, położyć na wierzchu kapusty, gotować razem 15 minut. Kapustę doprawić zasmażką przygotowaną na słoninie. Dodać jabłka opłukane, starte na tarce o drobnych otworach, włożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami. Ryby, z których można przygotować potrawę: karp, sum lub lin.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz