Ryba po grecku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
filety z ryby - 80 dag (np. dorsza lub morszczuka)
olej do smażenia
mąka do panierowania
sok z cytryny
sól i pieprz
włoszczyzna - 1 pęczek
cebula – 1-2 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 mała puszka
ziele angielskie - 2-3 ziarna
sól, pieprz i cukier
Przygotowanie:
Filety umyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z obydwu stron.
Warzywa umyć, zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Rozgrzać olej, włożyć warzywa, smażyć, mieszając kilka minut. Podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, dusić warzywa pod przykryciem. Dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparować.
Usmażoną rybę włożyć do warzyw i podgrzać.
Czas przygotowania:
45 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz