Nalewka na suszonych śliwkach
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
suszone śliwki - 25 dag
wódka czysta (45°) - 1 l
spirytus (95°) - 1/4 l
woda - 1/4 l
Przygotowanie:
Suszone śliwki pokroić, wrzucić do butelki. Zaleć spirytusem i wódką, zakorkować. Odstawić na 4—6 tygodni, co kilka dni wstrząsać butelką. Następnie płyn znad śliwek zlać do innego naczynia przez lejek z watą. Do śliwek dolać wody, a po 1—2 dniach zlać ją przez lejek z watą do poprzednio odlanego płynu, wymieszać i zostawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu, który zebrał się na dnie naczynia, przesączyć przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowana.
Wódka jest lepsza gdy stoi dłużej.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz