Pierogi z grzybami
nadzienie:
80 dag grzybów świeżych
2 cebule
4 dag czerstwej bułki
2-3 łyżki tartej bułki
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
4 dag masła do polania
2 dag tartej bułki
Grzyby świeże opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować w cienkie plasterki, dodać 2—3 łyżki wody, ugotować pod przykryciem. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Grzyby, bułkę, cebulę zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz, tartą bułkę. Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki, z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek nałożyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.
Podawać polane masłem ze zrumienioną bułeczką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz