Kluski z makiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto:
35-40 dag mąki
1 jajo
sól
4 dag masła do polania
nadzienie:
25 dag maku
cukier lub miód do smaku
wanilia (lub cukier waniliowy)
skórka cytrynowa

Przygotowanie: 

Mak sparzyć wrzącą wodą i podgrzać tak długo pod przykryciem, aż się da rozcierać w palcach. Odcisnąć na gęstym sicie. Zmielić w maszynce. Mąkę przesiać, dodać jajo, wodę, szczyptę soli, zagnieść twarde ciasto, wyrobić starannie, wywałkować na grubość 0,5 cm pozostawić aby przeschło. Ciasto podsypać mąką, kroić pasy o szerokości 4 cm, układać jedne na drugie, kroić w poprzek w wąskie kluseczki. Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną odkryć, zagotować, przecedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Kluski wymieszać z masłem topionym i makiem, dodać cukier lub miód do smaku, skórkę cytrynową i wanilię. Można dodać 2—3 dag rodzynek. Polać stopionym masłem.

pysznie.pl