Szaszłyk z wątróbki cielęcej

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wątróbka - 60 dag
słonina - 10 dag
tłuszcz - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Wątróbkę wypłukać, osączyć, obrać z błony i pokroić na około 30 plasterków o średnicy około 4 cm i grubości 0,5 cm. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie talarki. Słoninę o szerokości 4 cm pokroić na 28 cienkie plasterki. Plastry wątróbki nabić na patyczki do szaszłyków na przemian z plasterkami słoniny, na każdy patyczek wbić 3—4 talarki cebuli. Mocno rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i krótko smażyć szaszłyki ze wszystkich stron tak, aby plastry wątróbki mocno zrumieniły się, a wewnątrz pozostały różowe. Zaraz po usmażeniu posolić i posypać pieprzem. Podawać z ziemniakami puree i zieloną sałatą lub z ryżem ugotowanym na sypko z przesmażoną cebulą i 1 łyżeczką przecieru pomidorowego.

pysznie.pl