Kotlety cielęce mielone
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cielęcina bez kości - 50 dag (łopatka, kark)
czerstwa bułka - 4 dag
mleko -1/2 szklanki
jajko - 1 szt.
sól
tarta bułka - 5 łyżek
tłuszcz do smażenia
masło do smażenia - 2 łyżki
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso wypłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Mięso i bułkę zemleć, posolić, dodać całe jajo, wyrobić na pulchną masę. Z masy uformować 8 kul. Panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła i dosmażyć na małym ogniu lub w piekarniku przez około 10 minut.
Podawać z ziemniakami, z jarzynami z wody, kalafiorami, marchewką itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz