Pieczeń cielęca duszona
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cielęcina bez kości - 80 dag
tłuszcz do smażenia
mąka - 2 łyżki
czosnek - 1-2 ząbki
cebula - 1 szt.
sól
Przygotowanie:
Mięso wypłukać, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do dopasowanego wielkością naczynia. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu pod przykryciem. W czasie duszenia uzupełniać wyparowaną wodę. Miękką pieczeń wyjąć, pokroić ostrym nożem w poprzek włókien (skośnie) w szerokie plastry. Do sosu dodać resztę mąki i zagotować. Doprawić do smaku solą.
Pieczeń polać sosem, przybrać zieleniną. Podawać z ziemniakami, jarzynami z wody i surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz