Kotlety wieprzowe mielone
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
chuda wieprzowina - 50 dag (łopatka)
czerstwa bułka - 6 dag
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 2 dag
jaj - 1 szt.
sól, pieprz
tarta bułka - 5 łyżek
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Bulkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso wypłukać, pokroić na kawałki. Cebule pokroić w krążki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Bułkę, mięso i cebulę zemleć, dodać jajo, sól, pieprz, starannie wyrobić na gładką masę. Uformować 8 nieco spłaszczonych kul, otoczyć je w bułce tartej, spłaszczyć na grubość 1,5 cm tak, aby miały kształt owalny, zwężający się z jednej strony. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami, jarzynami z wody, surówką z liściastych warzyw.
Do tłustej wieprzowiny należy dodać przynajmniej 1/3 mięsa wołowego. Można dodać również cielęcinę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz